Under Construction

Under Construction

недеља, 10. април 2016.

Alergije-Polenske groznice

Alergija

Alergija je reakcija preosetljivog organizma ili organa na susret antigena s prethodno stvorenim specifičnim antitielima.

 Lečenje Alergija prirodnim putem

Kopriva

List koprive, kao čaj, spada među najbolja prirodna sredstva za čišćenje krvi i preopterećenih mokraćnih kanala, koji se manifestuju upalom ili zadržavanjem mokraće. Ovaj čaj pospešuje stolicu, aktivira razmenu materija, otklanja grčeve u želucu i druge smetnje u varenju i jača otpornost prema „zimskim” bolestima, naročito ako je u pitanju hronična prehlada. Šoljom ključale vode poparite supenu kašiku lista, ostavite desetak minuta i procedite. Dnevna doza je dve šolje čaja zaslađenog medom. List koprive se bere u ovo doba godine, i to mlad i zdrav, suši se u hladu u tankom sloju da bi sačuvao zelenu boju . Koren je najbolje da se vadi u jesen, tada se opere od zemlje i suši u sušari ili na suncu. Nauka je potvrdila da, naručito list koprive, sadrži hlorofil, tanin, karotenoid, fitosterol, vitamine C i K, kao i organske kiseline (mravlja i limunska), sluz, mineralne soli.. Za prevenciju alergija preporučuje se od 20 do 30 kapi koprive jednom dnevno (u vodi, ili soku). Za lečenje, kao dopuna redovnoj terapiji, isti broj kapi treba da se pije od dva do tri puta na dan.
Koprivu samo oparite prokuvanom vodom i pustite par minuta da odstoji. Nakon toga procedite i pijete.

Čaj protiv alergijskog osipa

Pomešajte 50 grama kamilice i 50 grama lišća koprive. Prelijte sve sa pola litra ključale vode. Neka odstoji poklopljeno 30 minuta. Zatim procedite. Pijte više puta na dan po pola čaše ovog čaja. Već prvog dana proći će svrab. Pripremajte i pijte ovaj čaj nekoliko dana – dok osip ne prodje.


 Vidova Trava    

Latinski nazivEuphrasia officinalis .

 Vidac, očajnica,vidovčica ili vidova trava je veoma rasprostranjena biljka koja najbolje uspeva na umereno vlažnim i najčešće zapuštenim mestima kao i na oranicama (naročito u žitu). Može se nači po gotovo celom svetu, sem u tropskim predelima gde ne uspeva, tako da su njena lekovita svojstva, još od davnina, poznata fitoterapeutima širom naše planete. Reč je o jednogodišnjoj biljci koja dostiže visinu do 15 cm i u gornjem delu je razgranata i obrasla mekim dlačicama. Jajasti listovi na vrhu su oštro nazubljeni, dok beli ili bledoljubičasti cvetovi koji se formiraju u pazusima nalikuju očima, zbog čega je biljka vidac dobila baš takvo ime. Inače , vidova trava je poluparazit, sa usisnim korenjem pomoću kojeg se pričvršćuje na susedne biljke i crpi njihove mineralne soli i hranljive sastojke. Cveta od jula do oktobra meseca  i u tom periodu se sakuplja cela biljka koja se suši u tankom sloju u hladu od koje se pravi izuzetno efikasan vidac čaj za oči .

 VIDAC ČAJ PROTIV ZAPALJENJA KAPAKA
  • Pomešati 2 kašike cveta i lista videa i kašiku nane, pa sve preliti sa 4 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i ispiralti očne kapke nekoliko puta dnevno.
ČAJ OD VIDCA PROTIV KRMELJA
  • Pomešati po kašiku cveta i lista vidca, cveta kamilice i lista i cveta hajdučice,pa sve preliti sa 6 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i koristiti za čišćenje očiju pomoću vate, nekoliko puta dnevno. Ujutru i uveće koristiti kao oblog u trajanju od po 20 minuta.
VIDAC ČAJ PROTIV PECKANJA OČIJU
  • Pomešati 2 kašike lista i cveta vidca i kašiku žalfije, pa sve preliti sa 3 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i ispirati oči 2-3 puta dnevno. Ovako pripremljen vidac čaj stavite uveče kao oblog na oči i držite pola sata.
VIDOVA TRAVA PROTIV OTEČENIH KAPAKA I PODOČNJAKA
  • Pomešati 30 g sitno iseckanog videa i 10 g plodova komorača, pa 2 kašičice mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta. Procediti i koristiti kao oblog ili za ispiranje očiju.
VIDAC ČAJ LEČI KIJAVICU 
  • Preliti kašičicu videa sa 2,5 dl vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 5 minuts,procediti i dodati 1/2 kašičice soli i lagano ušmrkivati u nozdrve. Ponavljati 2-3 puta dnevno, ali uvek sa sveže pripremljenim čajem.

NAPOMENA : Vidova trava nije bezazlena lekovita biljka jer glikozid rinantin iz njegovog sastava može uzrokovati trovanje. Stoga ne treba preterivati s količinom, bilo da se pije kao vidac čaj  ili se  koristi kao oblog..


Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravi-recepti/vidac-caj-za-oci-vidova-trava/

Crni i Beli luk

Crni i beli luk snaze imunitet organizma pa mogu ublaziti lucenje sekreta iz nosa i alergijsku kijavicu. U poslednje vreme u Španiji kao prirodni lek za alergiju sve se vise preporucuje hladno cedeno ulje od crnog luka. 

 

 

 

Celer 

Lečenje ALERGIJE NA AMBROZIJU

Iscedite  bistar sok od svežeg lišća i korena celera. Sipajte sok u teglu i dodajte isto toliko meda, koliko ima soka. Smesu dobro promešajte drvenom ili plastičnom kašikom. Teglu držite dobro zatvorenu u frižideru, najduže nedelju dana.
Ovaj sok sa medom se pije 3 puta dnevno, uzima se  po jedna kašika pola sata pre jela. Pijte ga svakodnevno, tokom cele sezone cvetanja ambrozije (u periodu od jula do kraja septembra) i spašćete se neprijatnih simptoma, kao što su: kijavica, curenje iz nosa, svrab, suzenje očiju i gušenje u grudima.
Ovaj narodni ruski lek odlično čisti organizam i delotvoran je i za druge vrste alergija.


 


Нема коментара:

Постави коментар